Добри и лоши страни на ламинирания паркет

Добри и лоши страни на ламинирания паркет

Напоследък все по-често се говори за ламиниран паркет, а мнозина дори го предпочитат пред традиционния, с който всички ние сме свикнали. И докато обикновеният паркет ни е до болка познат, много от нас всъщност не знаят какво точно представлява ламинирания.

Да, вероятно ще го разпознаете безпогрешно още от пръв поглед щом го видите изложен някъде или на пода в стаята на ваши приятели, но най-вероятно не знаете как се прави, какви са неговите предимства и недостатъци и други такива подробности и детайли. Ако това важи и за вас, тогава следващите редове ще са ви от полза.

Началото на ламинирания паркет е поставено в Швеция от компания, която се занимава с производство на традиционен паркет още от началото на 20-ти век. Нововъведението се появява на бял свят през 1977 година, но са нужни доста години, за да пробие в Европа, а на пазарите в САЩ се появява чак през 90-те години. Днес ламинат се произвежда не само в Швеция, но и в много други страни, а популярността му значително нараства.

Илюзията при ламинирания паркет е, че на пръв поглед виждате добре полирано и лакирано дърво. В действителност обаче това е само декоративната част, която представлява висококачествена снимка. По същия начин вие бихте могли да попаднете и на ламиниран паркет, който успешно имитира мраморна плоча или теракот.

След като знаете, че външния вид на ламината е просто снимка, най-вероятно си задавате въпроса дали тази снимка няма да избелее или да се изтърка с времето. Отговорът е не. Повърхността на ламината е много високо устойчива на изтриване и избеляване, дори и под влиянието на постоянна силна слънчева светлина, така че това няма защо да ви безпокои.

Вътрешността на ламината се прави от пресовани дървени стърготини и смоли. Изключително високата температура и силното налягане, под което се извършва обработката са това, което прави ламината толкава здрав и устойчив.

Сред основните предимства е, че се монтира много по-бързо и лесно в сравнение с обикновения паркет, а също така се предлага и на по-добри цени. Освен това придава по-ефектен външен вид на помещението. От друга страна обаче, ламината е по-претенциозен към неравности и по тази причина е важно, преди да се поставя да се обработи пода на помещението така, че той да бъде напълно равен.

Сред недостатъците на ламината е, че е сравнително по-слабо устойчив на влага и това налага да сте по-внимателни избирайки подова настилка. Избягвайте ламинат за помещения с по-висока влажност, защото това може да скъси живота на продукта значително.

Вашият коментар