Недостатъци на ламинирания паркет

Ламинат и неговите лоши страни

Когато сте стигнали до смяна на подовата настила във вашия дом и сте си избрали ламиниран паркет, то вие трябва да сте наясно и с неговите недостатъци. Несъмнено те са много по-малко от предимствата му, но е необходимо да им обърнете внимание.

Водещата причина за избора на ламиниран паркет е съотношението цена-качество. Тази настилка е по-достъпна за масовия потребител, а изработката и никак не е лоша. Даже напротив. Все повече ламинирани паркети изпъкват със своите многобройни качества.

Чрез тях имате възможност да направите дома си по-уютен и да го разнообразите от към интериорни решения, благодарение на многобройната цветова гама, която притежава ламинирания паркет.

Лесен е за монтаж времето, което е отделите е много малко. В същото време се поддържа също толкова лесно и бързо. Имат дълготраен живот на експлоатация и е много устойчив.

До тук с предимствата. Един от основните му недостатъци е, че ламинирания паркет е по-студен от дървена подова настилка. Ако имате малко дете вие много добре знаете, че то прекарва голяма част от времето си по пода и ви се иска там да е по-изолирано място.

Няма как да се сравни изолацията, която ще ви даде масивния паркет, с тази на ламината. Тя е в пъти по-добра от неговата.

Друг недостатък е усещането, което създава, когато се ходи по него. Имаме предвид, че ламината е настилка от плаващ тип и не е захваната за пода. Възможно е при неравности да се появят издутини или докато вървете по него да усещате как хлътва на места.

Въпреки че е водоустойчив, той не понася третиране с вода, защото е възможно тя да влезе в сглобките на ламината и той да се подуе. На всеки се случва да разлее нещо на пода, при този вид настилка трябва да се вземат също много бързи мерки. Не се препоръчва да монтирате ламинат в мокри помещения и кухни поради тази причина.

Ако има признаци на износване и стареене, вие няма как да изциклите ламината, нито да го лакирате отново, за разлика от подовата настилка с естествен дървен материал. Паркетите и дюшеметата са на практика вечни, ако можете да си позволите подходяща и своевременна поддръжка.

При ламинирания паркет са много слаби показателите на антистатичност и електростатичност, за сравнение с тези на масивните настилки. Когато почиствате ламината си се препоръчва към водата да добавите и антистатичен препарат, за да избегнете това неудобство.

Ако обичате да ходите бос в къщи почти винаги остава следи от крака, което не е чак такъв проблем. Това от естетическа гледна точка е по-неприятно.

Всяка настилка си има плюсове и минуси. Преди да вземете решение за покупка трябва да съобразите внимателно кое е водещото за вас, за да не останете разочаровани накрая.