Как да изберем най-добрият ламиниран паркет

избор на ламиниран паркет

Изборът на ламиниран паркет изобщо не е толкова лесна задача, колкото може и да изглежда на пръв поглед. В никакъв случай нямаме предвид единствено изборът на цвят, дори напротив. Съществуват далеч по-важни и съществени специфики, като класификация, износване и т.н.

В тази статия ще се опитаме да обхванем всяка от тях, така че да ви бъдем максимално полезни. Целта ни е да ви насочим към качествен материал, да знаете как да го анализирате и да разчетете най-важните детайли.

Кои са спецификите, на които да обърнем внимание

  • Трайност;

Това е най-важният параметър, когато става въпрос за избора на ламинат. Класът е това, което определя колко дълго може да издържи даден продукт, в зависимост от натоварването и условията на експлоатация.

Затова ви предлагаме да гледате внимателно класа на ламината и ако нещо ви затруднява, свързано с разчитането му, да се обърнете към продавач – консултантите.

  • Износване;

Износването е пряко свързано с това за каква цел ще бъде използван. Ако е с комерсиална цел, тоест за търговски помещения, трябва да заложите на подходящ модел. Изборът на ламинат за домашно употреба, като че ли, е по –лесна задача.

  • Дебелина на ламината;

Обикновено дебелината варира между 6 и 12 мм. За предпочитане е да заложите на модел, чиято дебелина е по-голяма. Да не забравяме и за звукопоглъщащите свойства и това, че колкото по-дебел е материалът, толкова по-осезаеми са те.

Какви са начините на полагане

Ако трябва да разглеждаме материала, според начина му на полагане, следва да обобщим, че видовете са два. Ето ги и тях:

  • Модел, който се залепва с лепило;

Частите се сглобяват, подобно като частите от пъзел, но с тази разлика, че между тях се слага лепило. Те са чудесни за места, където има повече влага. Поставянето им обаче е специфично и е за предпочитане да се доверите на специалист, ако искате всичко да се случи по план.

  • Модел, който се сглобява;

Дизайнът му е такъв, че позволява сглобяване и не е нужно лепило. Гарантирано можете да се справите и сами, без да се налага намесата на специалист. Единствено е необходимо да бъдете съсредоточени и прецизно да подреждате отделните части.

За да се ориентирате бързо и лесно, докато пазарувате, съветваме да посетите някои от реномираните магазини и да разгледате техния асортимент.

Имайте предвид, че върху опаковките има символи, които показват качеството на материалите и това би могло много да ви помогне.

Препоръчително е да се запознаете със символите преди това, така че всичко да се случва бързо и безпроблемно.

Считаме, че съветите и споделената информация ще ви помогнат да се сдобиете с най-добрия ламиниран паркет.