Полезни съвети за почистване и поддръжка на ламината

почистване и поддръжка на ламинат

Знаете, че на каквато й подова настилка да заложите, то почистването и поддръжката са изцяло ваши задължения. Всъщност много от потребителите, докато правят избора си, се съобразяват пряко с това.

Днес сме решили да споделим с вас не малко полезни съвети, отнасящо се именно за почистването на пода и поддържане на добрия му вид. Разбира се, ще се фокусираме основно върху ламинирания паркет, тъй като той най-често присъства в домовете на хората.

Какво да знаем за почистването на ламината

Най-общо казано, подът, който е от ламинат, се почиства изключително лесно. Не се налага да прибягвате до специфични техники, както и да инвестирате прекалено много в покупка на специализирани препарати и прочие.

Нещата наистина се случват лесно, като в детска игра. Отделно от това, покритието на пода е антистатично и непромокаемо, което значи че е подходящо за хора, страдащи от алергии.

Ето и някои от инструкциите, които успяхме да съберем от производителите на този материал:

  • Ежедневно правете сухо почистване;

Препоръчително е всеки ден да премахвате насъбралите се прах и мръсотия от повърхността на вашия под. Това може да се случи посредством четка, метла, прахосмукачка или друго. Счита се, че това е един от ключовите моменти за удължаване живота на пода. Колкото по-често го третирате с препарат и вода, толкова повече способствате за неговото амортизиране.

Роботизираните прахосмукачки са също чудесна алтернатива. Те могат много да ви помогнат с поддържането на личната хигиена. Освен това се промъкват до най-труднодостъпните места и съумяват навсякъде да оберат насъбралите се прахообразни частици.

  • Използвайте специални препарати и мопове;

Когато купувате препарати и мопове, би било чудесно да се съобразите още със самия производител. Избирайки подовата настилка, не забравяйте да питате какви почистващи средства е препоръчително да се използват.

Ако все пак сте забравили, бихте могли да се консултирате на място с продавач –консултантите от обекта, в който пазарувате.

Добрата новина е, че днес се предлагат наистина разнообразни решения и всеки от нас има възможността да избере точно онзи продукт, който смята че ще му свърши чудесна работа.

  • Забравете за телените четки и препарати с абразивни частици;

В никакъв случай не си позволявайте да използвате препарати, в които присъстват амоняк, хлор или абразивни частици. Те категорично ще повлияят негативно върху външния вид на вашата подова настилка.

Как да удължим живота на подовата настилка

Съществуват безброй съвети, които бихме могли да споделим с вас. Освен всичко това, което казахме до момента, е добре да се фокусирате и върху още няколко неща.

Когато избирате мебели, е важно да купувате допълнителни крачета за столове или друго обзавеждане, като маси, бюра. По този начин ще предпазите настилката от драскотини.

Ако ви се налага да местите мебелите, съветваме да не ги влачите или бутате, независимо колко тежки са те. Така можете да причините дълбоки драскотини, които да не успеете да заличите.

Надяваме се нашите съвети да ви бъдат полезни и благодарение на тях да се справите чудесно с почистването на подовата настилка и нейната поддръжка!