Видове саморазливни подови настилки

Подова настилка

Саморазливните подови настилки са нов продукт за българския пазар. Те са направени от смоли, пигменти, втвърдители и други подобрителни. Дву или три компонентни са полимерните покрития и дебелината им е около 1,5 мм.

Тяхното приложение е неограничено, благодарение на отличните характеристики, които притежават. Прилагат се успешно както за индустриални помещения, така и в битовото строителство (гаражи, офиси и жилищни сгради)

Те са безшевни и поради липсата на фуги са много подходящи за места, на които се изисква хигиената да е на много високо ниво. Поради тази причина са предпочитани за болници и за помещения предназначени за хранително вкусовата индустрия.

Видове саморазливни настилки:

1. Епоксидни 2К

Тази настилка отговаря на изискванията по регламент на ЕС 10/2011 за контакт с храни. За нея е характерно, че не отделя вредни емисии и е много устойчива на ултравиолетови лъчи. Тя има слаба устойчивост към някои разредени киселини и алкалоиди.

2. Полиестерни 2К

Този вид има много голяма износоустойчивост и това го прави подходящ за индустриалните нужди. Полиестерните саморазливни настилки са много издържливи на киселинни разтвори, но не реагират добре с основи.

3. Винилестерни 2К

За тях можем да кажем, че са подвид на поестерните настилки. Характерно е освен голямата издържливост, устойчивост на ултравиолетови лъчи и киселини, а и на основи и корозия.

4. Акрилни 2К

Те не са податливи на резки промени в атмосферните въздействия. Хубавото при тях е, че изискват сравнително малко време за покриване на пода и въвеждането му в експлоатация.

5. Тънкослойни подови покрития

Тяхната дебелина варира между 0,7 и 1 мм. Те отново са двукомпонентни полимерни системи, но са използват за покритие на гладки повърхности. Те могат да бъдат последното покритие на пода както в дома, така и на магазини, офиси, гаражи и др. Притежават голяма гама от различни цветове, които да съответстват на интериора на помещението.

6. Хибридни подови покрития

Този вид саморазливна подова настилка се изработва според спецификата на помещението, на което ще бъде положена. Съчетават се различни компоненти в полимерната система, за да се задоволят желанията на клиента.

Предимства на саморазливните настилки

Те осигуряват хидроизолация поради факта, че са безшевни и съответно няма фуги, където да прониква вода. Периода им на експлоатация е много голям, може да надвиши и 50 години.

Издържат на високо механично натоварване, без да се повреди повърхността им. Лесно се поддържат с различни препарати, защото реагират добре на техния химичен състав.

Осигуряват безупречна хигиена на високо ниво. Тяхното изпълнение може да бъде в различни цветове и да има различна степен на гладкост в зависимост от желанията на клиента и помещението, на което ще бъдат поставени.