Кои са техническите характеристики на ламината

характеристики на ламината

Когато избирате ламинат, най-важното нещо, на което да обърнете внимание, е неговото качество. В крайна сметка всеки потребител иска да знае, че веднъж закупил си подова настилка, няма да му се налага след 2-3 години да я подменя с друга такава. Най-малкото, което имаме като очакване, е през следващите 10  – 15 години да забравим за смяна на ламината.

Добрата новина е, че днес разнообразието е до толкова богато, че всеки би могъл да избере точно онзи модел, който изцяло би паснал на личните му предпочитания. Сега е моментът да вмъкнем, че ламинатът е една от най-добрите настилки и ако изберете правилното място, от където да пазарувате, вероятността да се натъкнете на модел, който да е надежден и издръжлив, е много голяма.

За кои характеристики на ламинирания паркет е добре да знаем

Няколко са основните слоеве, от които се състои ламинатът. Въпреки множеството технологични процеси, които биват прилагани при изработката на този вид подова настилка, то той винаги се предлага в четири слоя. Ето какви са те:

  • Горен слой;

Това е трайният филм и способства за защита на ламелата. Именно това дава онзи ефект на ламиниране. Важно е покритието да бъде наистина добре направено, защото от това зависи до колко подовата настилка ще е защитена срещу ултравиолетови лъчи, мръсотия или химикали.

  • Декоративен слой;

Това е следващият слой, участващ при образуването на ламината. За направата му се използва специално фолио, което може да имитира както дърво, така и камък.

  • Основа;

Самата основа представлява материал с висока твърдост. Тези компоненти са много важни при изграждането на ламината.

  • Долен слой.

Благодарение на него, вашата подова настилка бива предпазена от проникване на влага. Фактически този най-долен  слой способства не малко за издръжливостта и устойчивостта на вашия под.

Какво още да знаем за самото производство

Когато се изработва материалът, биват използвани както преса, така и високи температури. Той е в готовност да издържи на изключително сериозни натоварвания. Както и сами можете да забележите, днес на пазара се предлагат наистина разнообразни модели, като някои от тях са изключително подходящи при обзавеждането н а офиси и други помещения с интензивен поток от хора.

Дизайнът на ламината е наистина причудлив. Ще попаднете на модели, които имитират, камък или дърво. Дървото безспорно успява да внесе много повече уют, докато камъкът от край време е символ на класа и стил.

Надяваме се да сме ви били полезни и с информацията, която ви споделихме, изборът на ламиниран паркет да не е чак толкова сложна задача.