Дюшеме – удобна, приятна, естествена подова настилка

Добрия избор на настилка е дюшеме

Какво е дюшеме? Дюшемето е висококачествена дървена подова настилка, която за съжаление не е много популярна сред българските потребители. Причината е много проста. Тъй като този вид настилка се изработва от цели парчета дърво респективно и цената е доста по-висока в сравнение с паркета и ламината, което неминуемо рефлектира на избора на обикновенния българин.

Най-просто дъските на дюшемето могат да се опишат като голям паркет. Наистина, те са доста по-дълги и широки, а за направата им най-често се използват иглолистни видове дървета. Дъбът също е доста популярен дървен материал за изработка на дюшеме.

Дюшемето според качеството на дървения материал!

Според качеството на дървения материал и неговите естетически качества се различават “селект”, “натюр” и “рустик”. Съответно с най-високи естетически качества е дюшемето от клас “селект”, където изключително внимателно се подбира дървения материал по хомогенност и не се допускат различия и разминавания в цветовете.

При клас “натюр” цветовете са също много добри, но на места има чепове, които се забелязват на цялостния облик на дюшемето. Най-ниския клас (макар че при дюшемето е абсурдно да се говори за нисък клас и ниско качество) е “рустик”, където се допускат обезцветявания и беловини до 10% от площта.

Повърхностният слой на дюшемето трябва да се обработи, а за това съществуват различни възможности. Това би могло да се направи с лак, а също и със специални масла. При всички случаи, по този начин дървеният материал придобива желаната устойчивост на външни влияния и увеличава качеството “водоустойчивост”.

Както може би вече се досещате, макар че притежава известна устойчивост на влага, дюшемето все пак, подобно на всеки дървен материал, е чувствително към вода. Ако разбира се някой път по невнимание разлеете чаша вода това не е фатално, но все пак трябва да се внимава, защото дървото може да поеме влагата и да се подуе.

От друга страна при почистване трябва да се внимава. Избягвайте мокрия парцал, за да не повредите дюшемето, като го напоите с вода. Резултата няма да ви хареса никак, защото ще се появят подутини и неравности напоени с вода. Вместо това може да използвате леко влажен, дори почти сух парцал.

Заради високото си качество дюшемето е предпочитано сред по-платежоспособните клиенти. Действително, ако парите не са проблем това е най-добрия вариант за подова настилка, която да поставите у дома. Тя съчетава уют и удобство. Задържа топлина и поглъща звука като по този начин прави обстановката у дома специална. Подходящо е за всяка стая, но най-вече за хола, спалнята и детската стая.