Почистване на подове от ламинат – 5 препоръки

Почистване на подове от ламинат

Ламинираният паркет е една от най-предпочитаните подови настилки в последните години, като тенденцията е все повече жилища, офиси и дори търговски помещения да избират ози материал за подово покритие. Предимствата му са безспорни и той е отлична имитация на различни видове настилки, като дърво, мозайка и дори мрамор, а в същото време не можем да отречем, че при почистване на подове, ламината изисква много по-малко време и усилия.

Почистването на дома и конкретно на подовете от ламиниран паркет у дома е сравнително лесно, но въпреки това има някои тънкости, които трябва да знаете, за да можете да защитите настилката от повреждане и да ѝ се радвате възможно най-дълго. Тук ще ви предложим 5 препоръки за почистване на ламиниран паркет, които ще ви помогнат да го запазите в отлично състояние, в продължение на дълги години.

1. Избягвайте грубите четки и абразивни препарати

Колкото и качествен и устойчив на надраскване да е един ламиниран паркет, грубите механични въздействия и почистващи препарати могат да нарушат неговото покритие и да го издраскат.

Винаги използвайте продукти, специално разработени за почистване на ламинат или дърво и използвайте мека гъба или моп, за да премахнете мръсотията.

2. Не използвайте прекалено много вода при почистване на подове

Ламинираният паркет има водоустойчиво покритие, което го предпазва от повреждане и оцветяване при инцидентно разливане на течности.

За разлика от дървения паркет, той няма да се деформира под влияние на влагата, но въпреки това, при обилно намокряне има опасност водата да проникне във фугите между отделните компоненти и да повреди присъединяващите механизми, изпълняващи ролята на свръзка. Това ще доведе до изкривяване и образуване на луфтове и пукнатини в настилката.

3. Не се заемайте сами с почистване на ламината  у дома след ремонт

След ремонтни дейности винаги се натрупват прах и строителни отпадъци, които понякога се премахват много трудно. Груба грешка, която допускат много собственици на ламиниран паркет е да опитват да почистят силно замърсените участъци без професионална помощ.

Ако имате възможност, винаги използвайте услугите на професионална фирма за почистване след ремонт, тъй като само професионалистите разполагат с техника, способна да почисти следи от цимент и мазилки без да повреди скъпите ламинирани настилки.

4. Поддържайте ламинирания паркет постоянно чист

Ходенето с обувки по ламината води до натрупване на дребни песъчинки, които чрез разнасяне могат да надраскат и повредят защитното покритие на вашия под. За да избегнете надраскването е важно ежедневно да измитате пода с метла или мека четка или да почиствате с прахосмукачка, използвайки меката четка от комплекта.

5. Винаги подсушавайте пода след почистване с обилно намокряне

Ако не използвате услугите на фирма за професионално почистване на подове, а предпочитате да почиствате сами дома си, то винаги го подсушавайте внимателно след обилно намокряне. Използвайте мека микрофибърна кърпа, така че да предотвратите проникването на влага в свързващите фуги.