Видове настилки за баня (част 1)

Водоустойчив ламинат за подова настилка в банята

Банята в едно жилище е мястото, което се посещава постоянно от всеки член на семейството. Там се извършват ежедневните грижи за хигиената, а вземането на душ или вана е идеалния начин за отмора след дълъг работен ден.

За да подберем подовата настилка за банята е необходимо да се съобразим с няколко много важни фактора. Тя трябва да е водоустойчива, да не се влияе от температурни промени и да е износоустойчива.

Безспорен е фактът, че няма човек, който да постави мокет или килим в това помещение. Те не отговарят по никакъв начин на горе изброените условия, които да притежава една подова настилка за баня.

Различни са възможностите за избор на настилка, която да пасва на интериора и вашите желания и в същото време да е достатъчно функционална. Тук ще ви запознаем с тях, техните предимства и недостатъци, за да можете да направите най-подходящия избор.

Ако вашето желание е да се доближавате до природата и искате да имате естествена настилка, то ние ви препоръчваме да поставите дюшеме. Най-добрият избор за материал е дъб. Дървесината му подлежи на обработка със специални материали и накрая се лакира, за да не позволи на водата и влагата, да навлязат в дървото.

Недостатъците на водоустойчивите дървени настилки са от една страна високата им цена и от друга специалната им поддръжка. Те трябва да се третират с подходящи препарати и да се подсушават непрестанно.

При тях също се крие и опасност от инциденти в банята заради покритието им от лак, което става хлъзгаво и опасно след като се намокри. Ако вие все пак желаете да имате подобна настилка в банята, то по-добре е я поставете на вашата вила или в баня за гости, те са по-рядко използвани и водоустойчивият дървен материал е подходящ за тях.

Имате възможност и да поставите ламинат в банята си. На пазара се предлага от доста време и водоустойчив ламиниран паркет. Благодарение на голямата му цветова гама, вие можете да постигнете, какъвто ефект желаете.

Въпреки своята водоустойчивост, тази настилка крие доста недостатъци в себе си. На първо място, за да я поставите на пода той трябва да е идеално прав. Така ще избегнете евентуално пречупване на ламината в местата с неравности.

Фугите, които остават покрай стените са доста неприятен момент, защото те не са предпазени от влагата в банята. Те се прикриват идеално с подови первази, но няма как да предотвратите навлизането на вода в тях.

Друг недостатък е необходимостта от множество аксесоари, за да монтирате успешно водоустойчивия ламинират паркет. Вие трябва да се запазите с множество ъгълчета (вътрешни и външни), первази и преходни лайсни, за да го свържете с другата подова настилка.