Ламинираният паркет – настилка, която няма да излезе от мода

Ламинираният паркет

Ламинатът се настани не само в домовете, но и в офиси, заведения и изобщо в различни, като предназначение сгради и помещения. Вече повече от 20 години паркетът, покрит със защитно фолио не излиза от мода. Да, променя се като визия, като материали, като начин на поставяне, но основното му предназначение си остава – да изпълнява функцията на красив и лесен за поддържане под.

Защо избираме ламиниран паркет?

Едва ли единствената причина да изберем точно този тип подова настилка е само модата. С времето, тя е доказала своята функционалност , в сравнение с други материали  и всеки новодомец или собственик на дом, решил най-после да започне дълго отлагания ремонт се спира директно на  ламинираните плоскости – дори не обмисля идеята за друг материал.

Предимствата на гланцираното подово покритие са огромни и ако трябва да посочим някакъв минус, то това ще бъде единствено цената при по-качествените модели, но дори това вече не е от решаващо значение, защото хората са склонни да приемат изграждането на под с такова покритие като инвестиция, а не само като декорация на интериора.

Плюсове на ламината:

  • Дълготраен;
  • Не изисква почти никаква поддръжка;
  • Не се захабява и издрасква;
  • Създава допълнителен уют;
  • Съвместим с всеки интериорен стил;
  • Водоустойчив;
  • Държи хладно през лятото и може да бъде затоплен през зимата.

Минуси на ламината:

  • При полагане се изисква специална подготовка на основата;
  • Нужни са специални умения и техника, за да бъде поставен правилно.

Как да намерим по-изгоден вариант за красив под?

Винаги можете да вземете ламиниран паркет втора употреба. Това, че някой го е махнал съвсем не означава, че е останал недоволен или, че го е повредил и затова го изхвърля. Най-често причината, някой да продава използван ламинат е желанието за създаване на изцяло нов интериор на дома или помещението, с който старата версия на подовата настилка не се връзва стилово.

Друга възможност да платите по-малко от обичайното е да вземете модел с по-малка дебелина, но имайте предвид, че по-тънките плоскости са и с по-малък експлоатационен живот. Те се изкривяват с времето, а това означава образуване на процепи на мястото на свързване, които с времето се увеличават все повече, а това означава неравен, скърцащ и изобщо зле изглеждащ под.

Най-сигурният начин да закупите изгодно качествен ламиниран паркет е да работите директно с производителя или да потърсите при фирмите, продаващи с голяма отстъпка. Големите вериги са тези, които правят сезонни промоции или намаления на отделни продукти – ако планирате ремонта по-рано и започнете да проверявате редовно, със сигурност ще попаднете на истинска златна мина.