5 недостатъка на ламинираните подови настилки

недостатъци на ламината

Напоследък ламинирания пакет значително се популяризира, отнемайки огромна част от пазарния дял на останалите видове подови настилки. Добрият външен вид е основен момент, който го прави толкова търсен и желан.

Заедно с безспорните си предимства обаче, той притежава и някои явни недостатъци, които го правят по-малко желан от хората, имащи по-големи финансови възможности.

Нека разгледаме кои са най-негативните страни на този вариант и заслужава ли си да заложим на него или не.

1. Има кратък живот

Ламината е известен с това, че има наистина малка продължителност на живота. Той запазва своя първоначален външен вид за приблизително около 10 години, след което може да се смени.

Според производителите, този тип подови настилки има живот от около 50 години, но тук трябва да се подчертае това, че става дума за функционалност. Естетическите му качества се губят далеч по-рано във времето.

2. Не запазва толкова топлина

Паркетът от истинско дърво запазва топлината през зимните месеци много по-дълго, отколкото ламината. Това прави последния по-малко атрактивен.

Макар че струва много по-малко, той е енергийно по-малко ефективен и носи допълнителни разходи, които се натрупват във времето. Ако желаете да спестите пари, тогава по-добре се ориентирайте към истинския дървен материал.

3. При нараняване не може да се поправи

Веднъж издраскан или повреден, той не може да се поправи. Няма как да се изцикли, нито да се лакира, което го поставя в по-лоша позиция когато човек се колебае на какво да се спре.

Веднъж появила се, следата по неговата повърхност ще се запази докато не подмените цялата настилка или поне повредената част от нея.

4. Изисква голямо внимание

Както вече споменахме, този тип подова настилка изисква изключително голямо внимание при ползване.

Ако сте намислили да правите разместване на мебели, знайте, че те не бива да се влачат по пода, защото това може да олющи повърхностния декоративен слой.

Без него от своя страна моментално ще се загубят блясъка и красотата, които иначе са характерни за този тип подови покрития.

5. Кънти при ходене

Един от най-неприятните недостатъци, с които ще се сблъсквате на ежедневна база и който няма да намери решение е кънтенето. То ще се чува на всяка стъпка и понякога ще ви изнервя малко.

Ако изпуснете на пода нещо, ще забележите колко много отеква и вероятно ще намерите потвърждение в съседите, за които това също няма да остане незабелязано.

Разбира се, има фактори като дебелината на плоскостите, които могат да намалят шума значително, но все пак не може да се очаква стъпването по този вид настилка да е напълно безшумно.