Видове первази

PVC перваз

Вие сте си избрали настилка и вече сте я монтирали в жилището си. Сега е моментът да пристъпите към една също толкова важна част от приключването на ремонта на пода. Това е именно поставянето на первазите.

Те играят много важна роля за естетическото довършване на настилката. С тяхна помощ се извършва един много плавен преход от пода към стените на дома ви и е абсолютно задължително тяхното поставяне, за да избегнете незавършения вид на настилката.

Както при различните видове настилки и тук има разнообразие от первази. Можете да избирате между различни цветове и големини, както и между различен материал, от който са направени.

Не се притеснявайте във всеки магазин, който предлага подови настилки има и богата гама от избор на первази, които да паснат на цветово на вашия под.

Възможностите за избор на материала, от който са направени е PVC, дърво и алуминий.

1.PVC первази

Те са най-разпространени на нашия пазар, заради лесният им монтаж и поддръжка. Много са гъвкави и това им позволява да прилепнат плътно към стените на жилището ви. От друга страна те притискат добре подовата настилка и благодарение на големия избор на цветове, те пасват на всеки интериор.

PVC первазите се предлагат в два варианта на функционалност. При едните вие можете да прикриете кабелите в стаята с тях, а при другите съответно не.

Във всяка една стая има безброй много кабели, които могат да се скрият за повече безопасност и разбира се по-добър естетически вид. Това става най-лесно посредством на первазите с вграден канал за кабели.

Хубавото при тях е, че можете едновременно да прикривате няколко кабела и имате възможност да добавите или премахнете някой по всяко време, без да се налага да демонтирате перваза.

При другия вид PVC первази без възможност за скриване на кабели е много лесно и бързо поставянето им и е един удобен и евтин вариант за завършек на подовата настилка.

2.Дървени первази

Те са много елегантни и изключително стилни. Препоръчват се при подови настилки от масивно дърво, за да се завърши цялостния облик на пода. Направени са от ситно пресована дървесина и са покрити със специална цветна хартия, за да се обогати цветовото има разнообразие.

За да имате такива первази у дома си е необходимо стените да са идеално прави, защото те не се подлагат на огъване. Еластичността им в сравнение с PVC первазите е много малка и задължително трябва да спазите това условие.

3.Алуминиеви первази

Те са една задължителна част от пода, ако сте решили да използвате няколко вида настилки в жилището си. За да свържете например плочки и паркет в необходимо да поставите точно такава алуминиева лайсна. Тя ще осигури плавния преход между двата вида подови настилки от който се нуждаете.