Tъмната страна на подовите настилки – первазите

Первани за ламиниран паркет

Тук ще разгледаме някой части от монтажа на ламинирания паркет и на подовите настилки като цяло. Те не са в центъра на прожекторите, информацията за тях е оскъдна, консултантите винаги ги оставят за накрая, но са от изключителна важност и ако им обърнете специално внимание със сигурност няма да съжалявате. Говорим за первази. Този елемент, който предава една такава завършеност на подовата настилка и изглежда всичко е готово да предаде щафетата на стената.

След като сме си избрали в какъв стил и цвят ще бъдат нашите первази, които предварително сме проверили за съвместимост с подовата настилка, която сме избрали. Колко ни са криви стените, не дали, а колко е по-правилният въпрос, за да си направим добре сметката и не останем изненадани от това, което ще се случи при монтажа. Когато говорим за первази имаме три опции, който са най-често срещани при избор на такъв елемент при монтажа на подови настилки.

Първо ще погледнем върху обикновения PVC перваз. Той няма кой знае какви особености, но неговата практичност от финансовата гледна точка го поставя, може би, на първо място. Все пак нещо трябва да скрие онези монтажни фуги, който задължително се оставят при монтажа за да може да диша самия ламинат или друга подова настилка която сте избрали.

Следващия от нашите первази е PVC перваза, но вече с кабелен канал. Мисълта за този вид идва от това че никой не иска да има завършен интериор и при нанасянето в самата стая да стърчат кабели, които на никого не са приятни, а може би и опасни ако минават през средата на стаята. За това е по-добре да се помисли предварително, за да си спестим главоболията, отново! Самият кабелен канал е вграден в первазите и се ползва като се отваря поставя се кабела в канала и се затваря с прилагането на малко повече сила докато се чуе щракване.

Последния елемент който ще разгледаме е дървения перваз. Силните му страни са най – близката прилика до пода като цвят и може би съвпадение на материала от който са изработени двата елемента. Той не от чисто дърво,  а от плоскост от дървени частици, което го прави труден за монтаж при изкривени стени, но ако търсите съвършенство това е вашия избор. Той също има кабелен канал, но в този случай трябва отново предварително да се поставят кабелите защото след монтажа кабелния канал остава вграден под пода.

Изберете вариант най-близък до вашите разбирания, възможности и усет. Допълнителната информация за тези елементи ще сте една идея по-информирани, по-запознати и по-решени във вашия избор!