Первази тип преходници – каква е тяхната функция и защо се поставят

первази тип преходници

Всеки знае колко е важна ролята на различните типове первази при поставянето на подовите настилки от типа на паркета и ламината. Това е онзи елемент, който придава така желаното усещане за завършеност.

Елемент, без който имаме постоянното усещане, че все още има какво да се прави по дома и нещо все още не е доизпипано. Най-популярни са ъгловите первази, които се поставят там, където пода среща стената.

Какво представляват преходниците

Има обаче и други видове первази, като много специална роля играят така наречените преходници. Особеното при този тип первази е, че те не е нужно да се поставят във всяка стая.

 

Обикновено намират приложение в така наречените дневни трактове, които са съчетание между холна и кухненска част с отворен план и това се обяснява много лесно.

 

Обикновено, при този тип стаи се съчетават два различни типа подова настилка, като това най-често са ламинат и гранитогрес или теракот. Преходниците се поставят именно там където тези две подови настилки се срещат.

Какво е предназначението на преходниците

Обикновено, преходниците имат за цел да осигурят лек и плавен преход между двата различни типа подова настилка, като по този начин създадат така желаното усещане за завършеност в помещението (вижте в LaminiranParket.eu).

 

Освен това, те обикновено имат и обезопасителна роля в стаята, тъй като двете подови настилки понякога могат да са с леко разминаваща се височина, което на свой ред създава риск някой да се спъне.

 

Плавния и леко заоблен свод на преходника неутрализира тази разлика, като по този начин прави много по-леко и безпроблемно придвижването между двете съседни повърхности.

 

И не само това. Преходниците имат и още една специална роля – те прикриват несъвършенствата между двете подови настилки, като понякога плочките или ламината могат да имат леки неравности по ръбовете .

 

Това може да създаде усещане за незавършен и леко неестетичен вид (по-често по вина на ламината, отколкото при плочките), което обикновено е нежелан и непрактичен момент.

При прехода от стая към коридор

Преходът от стая към коридор също много често изисква наличието на преходник, като това прави жилището по-приятно за окото.

 

Макар преходът между различните подови настилки да остават скрит под ръба на вратата през повечето време, все пак когато този елемент се изпипа, резултатът е наистина много добър.