Как се монтират первази

Монтаж на различни видове превази

Поставянето на первази е задължителен елемент към монтирането на всяка подова настилка. С тяхна помощ вие ще имате много по-завършен и естетически издържан вид на вашия под.

Щом сте монтирали вече избраната настилка е ред да поставите и первазите. При тях им особености, идващи от различния им вид и материал, от които са изработени. Вие трябва да се съобразите и с помещението, в което ги поставяте, тоест до колко са прави стените и има ли наличието на някакви овали по тях.

Освен че придават завършен вид на пода, те са създадени и да прикриват технологичните фуги останали след реденето на настилката, ако сте избрали ламинат неизбежно има такава.

Монтажът на первазите се извършва посредством клипси, дюбели и винтове. Клипсите са най-разпространени, защото с тяхна помощ се закрепвай най-здраво перваза към пода и стените едновременно. Прието е да се използват около 4 на линеен метър.

Имате възможност и да залепите перваза с помощта на монтажно лепило или силикон. Този вариант не е за предпочитане, защото при него противно на логиката перваза става по-нестабилен.

Друг недостатък е, че ако решите да до демонтирате по някаква причина рискувате да премахнете и част от мазилката на стената заедно с него.

1.Монтаж на PVC первази без кабел

Тяхното поставяне е изключително лесно и необходимо да се сдобиете с определен брой метални пластини така наречените клипси. Те се закрепват към стената с помощта на дюбел или винт, а ако стената е от гипсокартон с рапиден винт. Монтират се на около 30 см един от друг.

2.Монтаж на PVC первази с кабел

Техния монтаж става дори още по-лесно от предходния вид. Необходимо ви е само дюбели или винтове според материала на стената, както споменахме вече. От горния и долния си край имат силиконово уплътнение, което не позволява да навлязат прах и вода при кабелите.

И при двата разгледани вариант до момента имаме много подходящ избор за стени, който не са чак толкова равни или пък са с по-овална форма. Това се дължи на гъвкавостта на PCV материала.

Другото им предимство е, че имат голям избор от цветове и от допълнителни аксесоари към тях. Става въпрос за външни и вътрешни ъгли и за снадки между первазите.

3.Монтаж на дървени первази

Те изискват повече внимание и труд при монтажа им. Закрепват се за стените с помощта на монтажно лепило или клипси (при MDF и фурнировани первази) а при класически дървени первази с помощта на специални пирони и пневматичен такер.

За тези видове няма допълнителни свързващи елементи, което налага използването на циркуляр. Единствено с негова помощ ще изрежете первазите така, че да оформете външен или вътрешен ъгъл.

При естествения дървен материал се налага и да минете с няколко ръце с лак преди да го монтирате и след това едно финално лакиране, за да има завършения вид към който се стараете.