Видове екзотичен паркет (част 1)

Паркет от мербау

Ако сте се нанесли в ново жилище или просто искате да подмените паркета във вашето, то идва момента да направите най-добрия избор според предпочитанията и интериора си. Има различни видове настилки, сред които можете да избирате. Всички те имат много плюсове, разбира се и недостатъци.

Ако желаете да внесете повече стил и изисканост на дома си, то ние ви съветваме да се насочите към паркет с екзотична дървесина. За никой не е тайна, че най-добрия вариант за подова настилка е естественият паркет.

Той създава уют, топлина и придава повече класа на жилището. Съчетава се идеално с различните интериорни решения и с подходящата поддръжка издържа много години на експлоатация.

Щом сте заделили повече средства за полагането на подова настилка защо не си позволите екзотична дървесина пред обикновения дъбов паркет. С нейна помощ пода в дома ви ще изглежда като красива и скъпа мебел.

Екзотичният паркет позволява да се направят различни интериорни решения. Той се използва за направата на художествен паркет. Така пода ви ще се сдобие с красиви елементи, които ще хващат окото на всички ваши гости.

Под наименованието екзотичен паркет се разбра група от дървесина на дървета, които не се срещат по географските ширини на Европа. Това го прави много скъп и предпочитан от ценители.

Качествата му превъзхождат тези на обикновения дъбов паркет. Екзотичният паркет е по-здрав и има по-висока механична устойчивост. Издръжлив е на различни температурни разлики и атмосферни влияния. Среща се в разнообразни цветове и шарки, които са уникални по рода си и го правят толкова търсен.

Видове екзотични паркет:

Бамбук

Обикновено бамбукът е светло жълт, но се намира и тонират бамбуков паркет, който има различни цветове (кафяв, черен, червен и др.) Той расте в най-вече в Азия и характерно за него е устойчивостта му на влага.

Жатоба

Ако ви трябва много твърда настилка, това е вашият избор. Жатобата е дървесината, която притежава това качество и е една от най-твърдите, която се използва за изработката на подова настилка. Среща се в Мексико, Бразилия и Боливия и има оранжево-червен цвят.

Ипе

Това дърво има специфичен цвят с лек блясък. Той може да е от маслено кафяво до черно с по-светли или тъмни ленти. Притежава характеристики на много издържлива на натоварване и нараняване дървесина. Дървото расте в Бразилия.

Кумару

Известно е още като бразилски тик. Среща се в Централна и Северна Америка. На цвят е жълтеникаво-кафяво като на места е наситено кафяво. Това дърво и устойчиво на гниене и е характерно, че не го нападат различни насекоми.

Мербау

Това е другата дървесина с най-голяма твърдост, която се използва за изработка на подови настилки. Цветовете и са тъмни, но с червеникав оттенък. Дървото мербау расте във Филипините и Индонезия.

Палисандър

Това дърво е със специфичен виолетов цвят на дървесината приплетен с черни ивици. Расте в Централна и Южна Америка.