Видове екзотичен паркет (част 2)

Масивен естествен паркет

Екзотичните паркети стават все по-търсени поради своите уникални характеристики. Те придават много стил и елегантност на пода в дома и това ги прави много желани особено за по-дизайнерски решения.

Дървесината, от която е направен паркета е от дървета, които не растат в Европа. От това и идва неговото наименование екзотичен паркет. В продължение на предишната статия ще ви запознаем с другите видове дървесина, които се срещат на българския пазар.

Сукупира

Тази дървесина е много лесна за обработка и има голямо приложение сред производството на паркет. Цветовете му са в червеникаво-кафяви нюанси и имат специфични жълтеникави ивици. Дървото се расте в Бразилия и се среща във Венецуела.

За него е характерно, че е много устойчиво на термити и други насекоми, които обикновено нападат дървения материал. Също така е високо влагоустойчиво и не гние.

Тауари

Познат е още като бразилски дъб. Дървото е най-разпространено в Бразилия. Дървесината е устойчива и лесно се подава на обработка – шлайфане и монтиране. Има уникален цвят, който е млечно-бял и има розови или жълти нюанси. Допълнителна красота придава и лекия сребърен тон, който има паркета от Тауари.

Окан

Паркета, изработен от Окан си изменя цвета с времето – потъмнява. Цветът му варира от червеникавокафяв до златистокафяв. Обикновено сърцевината на дървото окан е по-груба. Паркетът е много здрав и устойчив. Среща се по географските ширини на Западна Африка.

Пиланг

Дървото Пиланг се среща в Тайланд, Индия, Югоизточна Азия. При него има много характерен цвят на кората – бял и това го прави лесно разпознаваем. В сърцевината на дървото, дървесината е с кафяво-червеникав цвят.

Пиланг има и широко приложение при изработката на мебели, заради спецификата на цветовете му и своята дълготрайност. Счита се, че може да издържи над 100 години. Паркетът, изработен от него е много здрав и тежък.

Афромозия

Дървесината на това дърво е много лесна за обработка и се е използвала в строителството от дълги години назад в миналото. Цветът му е кафяв и има красив декоративен ефект. Среща се в Западна Африка и паркета изработен от него е много устойчив.

Сега като сте запознати с различните видове екзотичен паркет, можете да направите правилния избор за вашия дом. Внесете екзотика и направете пода си красив и интересен. Няма нужда да свеждате поглед към него единствено при неудобни ситуации. Можете да го превърнете в интересна мебел и да се гордеете с блестящия му вид.

Виждате, че има голямо разнообразие и не сте ограничени по никакъв начин от към цветове. Можете да направите интересни интериорни решения, които да смаят всички ваши гости.