Какви са предимствата на паркета

предимствата на паркета

Известно е, че естественият паркет се слави като една от най-старите подови настилки. Както и сами можете да се досетите, преди няколко десетилетия технологиите не са били до толкова развити, че да позволят производството на ламиниран паркет.

В почти всеки един дом подовата настилка представлявала дюшеме. То е било много лесно за монтаж и за производство. Това са дълги дъски, поставени и закрепени по специален начин, така че стъпвайки върху тях да не се счупят или амортизират.

Какви всъщност са предимствата на паркета

Можете да сте сигурни, че предимствата на този клас подова настилка са изключително много. Май-напред можем да споменем, че той е с много по-висока трайност от ламинирания паркет. Това се дължи на здравината на естествените материали, които преминават през множество технологични процеси, преди да достигнат до крайния потребител.

Друг съществен плюс е това, че няма примеси от други материали, като лепила, велпапе или друго. Произвежда се изцяло от дърво.

Шарките на паркета са уникални. Няма как да попаднете на два еднакви модела, които да не са от една и съща партида.

Много от потребителите избират този клас подова настилка, именно заради външния й вид. Веднъж поставена, тя е в готовност да ви служи дълго време, без да изисква скорошна подмяна.

Специфики, свързани с монтажа

Имахме възможност да разговаряме със специалисти от този сектор и да почерпим от тях изключително важни съвети, свързани със самото поставяне на естествения материал върху пода.

Най-напред специалистите съветват дървените плоскости да престоят близо две седмици в помещението, в което възнамерявате да ги поставите. Така ще им позволите да се адаптират максимално към влажността и температурата.

Това е препоръчително да се направи, имайки предвид, че дървото поема не малко вода и влага. Трябва да знаете, че ако влажността в помещението е по-висока от тази на дървото, то ще попие част от влагата и ще разшири размерите си.

И обратно, ако влажността в дадено помещение е по-ниска от тази на дървото, то автоматично започва да се свива и да намалява размерите си. Затова и специалистите съветват да бъдем много внимателни не само, когато избираме паркет, но и когато го монтираме.

Дори бихме могли да ви посъветваме да се обърнете към професионалисти, които гарантирано ще го поставят за кратко време и много по-успешно, отколкото вие самите бихте могли.

Естественият паркет е наистина сериозна инвестиция и наред с това е необходимо да полагате не малко грижи, за да запазите вида му такъв, какъвто е бил в деня на покупка. Той обаче е в готовност да ви се отблагодари с дълга служба за комфорта и уюта ви.