Най-добрите настилки за дома

Масивен паркет за дома

Всеки дом изисква достатъчно количество и качество грижи и поддръжка. С тяхна помощ всяко едно от помещенията, с които разполагате ще се превърне в удобно и приятно пространство, нужно за нормалното пребиваване у дома.

Едно от основните неща в насока поддръжка и подобрение на всеки дом е настилката на всяка стая от апартамента или къщата, в която живеете.

Какво е значението на настилката? На практика това е един от най-важните елементи при обзавеждането на един дом. От него започват много други части от обзавеждането. От настилката зависи какъв тип мебели ще поставите върху нея, за да не се позволява подхлъзване например.

Настилката трябва да бъде съобразена с много неща, основно кое точно помещение преобразувате. Някои настилки са по-подходящи за определен вид стаи. Пример – няма как да оборудваме пода в банята с паркет, тъй като влагата може да наруши неговата цялост и добър вид.

Именно тези моменти трябва да бъдат много добре преценени, когато решим да променяме старата настилка у дома или тепърва ще създаваме такава.

Подове с дървена настилка

Това е един уникално красив и изтънчен начин да подчертаете настилката у дома. Дървените подове са характерни със своят комфорт, който създават чисто визуално и осезаемо, както и възможността за комбинации с друг тип настилки. Това е един малко по-скъп начин да облицовате пода си, но ефектът със сигурност ще бъде доста добър. Поставянето на дървените настилки (пример – масивен паркет) също ще изисква да имате специални умения или опит в това или наличието на специалист, който да свърши тази работа вместо вас самите.

От друга страна ако решите да продавате жилището си някой ден, дървената подова настилка ще „държи“ висока цена. Типичното „поскърцване“ на дървените елементи може би ще бъде неприятно за някои, но за други именно в това се крие и чарът на дървената подова настилка.

Най-подходящото място за такъв тип под е всекидневната, тъй като именно там прекарвате голяма част от времето си и там посрещате вашите гости.

Ламинат

Този тип подова настилка вече може да бъде намерена на сравнително по-ниски цени, в сравнение с някога. При нея също е нужна специална инсталация и подредба, която може да направите сами или да се доверите на майстор в тази сфера. Най-силната част от идеята за поставяне на ламинат за подова настилка е това, че той се драска много трудно, а ако това изобщо се случи, щетите могат да бъдат лесно поправими с растително масло, втрито върху нужната част.

Друга позитивна част при ламината е, че се почиства абсолютно лесно, също както и паркета.

Трябва да избягвате да заливате с вода ламинираната плоскост на пода си. Проблемът е, че ако ламинатът бъде повреден по някакъв сериозен начин, не може да бъде поправен, а ще бъде нужна смяната му с нов.

Ламинираният под е идеално решение за тези части от дома ви, където мима доста сериозен „трафик“. Това са стаите, в които прекарвате достатъчно много време и съответно подовата настилка би се износила много по-бързо. Ламинатът не подлежи на такъв тип износване.

Килими и текстил

Килимите са едно чудесно решение за под във всеки дом. Най-доброто при тях е, че са идеални в комбинация с ламинирана настилка, паркет или друг тип дървена плоскост.

Килими и черги у домаКилимите вдъхват усещане за комфорт у дома, за удобство и за неповторимо удобство, когато стъпваме по тях. Изолират шума, а и са перфектни за детска стая, особено ако имате все още малки деца, които често падат, докато играят наоколо.

Малък недостатък би било събирането на прах по килима. Причината е, че всеки такъв тип текстил вероятно ще трябва да бъде почистван доста по-често и то с прахосмукачка, след което ако се наложи трябва да последва и пране.

Това е обаче един малък минус, когато насреща имате комфорта на килима.

Плочки, камък и друг тип твърди настилки

Те са идеален вариант за кухнята ви (както и за тоалетната и банята, разбира се). Причината е, че се почистват достатъчно лесно, а кухнята е точно такова място, където често се налага да почиствате след готвене. За поставянето им ще имате вероятно нужда от специалист, което е допълнителен разход. Силната им страна обаче е, че на практика всеки вид замърсяване, петна и прах се почистват невероятно лесно и търпят употребата на специални почистващи препарати.

Като минус би могло да се счете тяхната „студена“ повърхност. Факт е, че през зимата такъв тип под остава по-студен от помещението и вариантът да променим това е да вградим подово отопление, преди да положим плочките или камъка. Това би довело до допълнителни разходи.

Корк

Това е доста по-особена настилка, но въпреки това често използвана. Коркът е добър изолатор на шум и топлина. Поддържа добрата температура на помещението, в което е монтиран. Той е натурален материал, който се справя добре срещу бактерии и е устойчив към влага.

Проблемите, които може да имате с корка е, че той е именно натурален естествен материал и може да  се повреди от дълго излагане на директна слънчева светлина. Не особено устойчив и на вода.

Може би най-добрите помещения, за които е подходящ са спалните, тъй като той шумоизолира помещението и по този начин създава приятна и спокойна атмосфера за качествена почивка.