Видове настилка за баня (част 2)

Подходяща настилка за пода в банята

Между голямото изобилие от настилки за вашата баня особено нашумели за момента са корковите плочи. Използва се дървесината от дъб, защото е най-издържлива и влагоустойчива. Тя е подложена на специална обработка, като се пресова и изпича по определена технология.

Накрая се лакира или се поставя слои от винил, за да може да се увеличи нейната износоустойчивост. Благодарение на своя естествен произход, корковите настилки са подходящи за пода на банята ви, защото са много издържливи на температурни разлики.

Техния недостатък се крие в това, че са доста чувствителни по отношение на механични повреди. Лесно можете да нараните коркова плоча с абразивна смес или метална четка. Напълно възможно е и да останат следи от неподходящи обувки като например токчетата на вашите гостенки.

Сред другите новости за подови настилки подходящи за баня, появили се напоследък на пазара у нас е виниловата настилка. Тя не е много разпространена и позната на българина, но притежава характеристики, които съвпадат с изискванията към пода на банята.

Произвежда се от PVC материал и благодарение на това е високо устойчива на водата и влагата, които неминуемо присъстват в една баня. Виниловите панели да много износоустойчиви и позволяват третирането им с различни химикали, които присъстват в почистващите препарати.

За недостатък на виниловата настилка можем да посочим нейният изцяло изкуствен произход. Също така е напълно възможно да останат фуги между плочите, където да проникне влага. Не е желателно да експериментирате и сами да поставите такъв вид настилка в дома си. По-добре се обърнете към специалист, за да сте сигурни в добрия резултат.

Мраморът е друг възможен избор за подова настилка на вашата баня. Той е изцяло естествен и не попива вода, което го прави много подходящ. Много е издръжлив на механично натоварване. Създава едно усещане за лукс и елегантност.

Лошото при него е на първо място е цената му. Доста по-малък брой от хората могат да си позволят мрамор на пода в банята си. От друга страна той е много по-труден за монтаж и изисква доста голяма предварителна подготовка.

За да съумеете да съхраните неговият вид е необходимо и да полагате специални грижи за почистването му. На първо място се премахват абразивните частици с прахосмукачка, след това се почиства с предназначен за мрамор препарат и накрая се попива задължително с мека кърпа.

Върху мрамора лесно могат да се появят различни драскотини и за тяхното премахване също е необходим по-специален подход. Ако се налога да го реновирате е най-добре да се обърнете към специалист, както и при монтажа му.