Махагон на пода – естетика

Естетика в дома е махагона

Махагоновата дървесина е един от редките и екзотични материали за изработка на подови настилки. Малцина са домакинствата в България (а до голяма степен и в западните страни), които могат да имат тази екстра у дома.

Но това, което до скоро е било твърде скъпо и недостъпно удоволствие, става все по-приемливо за джоба на българина. Считан за голяма рядкост, днес махагоновия паркет си пробива път и на нашият пазар.

Каквото и да си говорим, несъмнено основното предимство на махагоновия паркет са неговите доста високи естетически качества. Ако сте виждали този вид подова настилка на живо или под формата на снимков материал, то тогава знаете, че махагоновия паркет има по-скоро тъмен кафяв цвят с леки, едва доловими червеникави или по-точно вишневи нюанси.

В по-голямата си част махагоновия паркет, който се продава по света идва от Бразилия или Африка, но също и от други страни, например държавите от Южна и Югоизточна Азия. Транспортните разходи за доставка от тропическите райони на нашата планета до България са още един фактор, който играе роля за повишаването на цената на продукта и го прави още по-недостъпен за обикновения потребител.

Махагоновият паркет е подходящ за постигане на съвършенство във вашия хол, където вашите гости ще могат да забележат неговото топло излъчване и приятната предразполагаща атмосфера. Със същия успех можете да го поставите и в спалнята, където ще се насладите на неговия създаващ несравним уют излъчване.

Но махагоновият паркет не е подходящ единствено за дома. Ако целта ви е да предадете изискан вид на вашия офис, това би било много добро решение. Чрез него ще създадете едно чувство за безпогрешен стил и класа. Клиентите ви ще останат впечатлени от изискания и претенциозен вид на офиса ви и много по-лесно ще доверят и ще се оставят във вашите сигурни ръце.

Но когато става въпрос за подова настилка външните качества може и да са важни, но не са от първостепенно значение. Тук идва ред да споменем за някои свойства на махагоновия паркет, които го правят чудесен избор за вашия дом.

Този вид дървесина е изключително здрава и не е податлива на влага и гниене толкова, колкото са други видове дървен материал. Може би това е една от основните причини, поради които махагоновото дърво се е използвало (а и все още се използва) за направа на плавателни съдове, както и за техния външен и вътрешен дизайн.

Това свойство на махагона ви гарантира, че ще запазите добрия външен вид на подовата настилка за дълг период от време, без да се притеснявате, че тя губи своите качествени характеристики.