За и Против ламинираният под

Предимства и недостатъци на ламинирания под

В днешно време съществуват много видове подови настилки, които правят изборът между една от тях още по-труден. Подовите настилки от дърво са едни от най-предпочитаните, но не всички могат да си ги позволят. Ламинатът, от друга страна, е една страхотна и достъпна алтернатива. Но популярен избор ли е ламинираният под или вече се счита за остарял и извън мода?

Ние ви представяме мненията „за“ и „против“ поставянето на ламинат в дома, на базата на няколко основни принципа – поставяне, поддръжка, издръжливост, почистване и функционалност.

Поставяне

  • За – Ламинатът се поставя бързо и лесно. По-старите видове ламинирана подова настилка изискваха залепване на отделните части. Днешните ламинати, обаче, се произвеждат с кликащ или сгъваем дизайн, който позволява на отделните части да се сглобяват като пъзел. Отделно, тъй като частите на подовата настилка се произвеждат от мека ПДЧ (плоча от дървесни частици), те могат да бъдат лесно изрязвани и моделирани, за да паснат на всеки ъгъл;
  • Против – Макар и да е измислен, за да бъде лесен, кликащият дизайн често не работи толкова добре, колкото трябва. Понякога части на дъските се съединяват доста трудно. Също така, ако наместите насила няколко части има опасност те да се нагънат, което ще навреди на способността на тази подова настилка да отблъсква влагата.

Почистване

  • За – Ламинираният паркет се почиства лесно. Една прахосмукачка или дори метла са достатъчни. След това е нужно просто да се мине с мокър парцал и от време на време с препарат за почистване на ламинат;
  • Против – Прекалено многото вода може да се намести в пространството между дъските и да причини подуване. Поради това е силно препоръчително подът да се почиства единствено с препарат за ламинат.

Издръжливост и поддръжка

  • За – За разлика от дървените подови настилки, които могат да получат вдлъбнатина, ламинатът е почти неподатлив на вдлъбнатини и драскотини. Причината е, че ламинираната настилка притежава „износващ слой“, който защитава дъската под него. Друго предимство е, че твърдата повърхност на ламината е устойчива срещу петна, а дори да получите такова, то е лесно за почистване;
  • Против – Невъзможността за шлайфане и почистване е един от най-големите недостатъци на ламината. Ако тази вид подова настилка е надраскана, износена или нарязана, тя не може да се шлайфа и почисти като дървената подова настилка – трябва да се замени.

Функционалност

  • За – Докато ламинатът може да стои твърдо под краката без никаква подложка, повечето подови настилки имат нужда от такава. Това дава на подовата настилка леко пружиниращо усещане, прави я по-удобна за стоене върху нея за по-дълги периоди от време, като например готвене на печката или използване на мивката;
  • Против – По традиция, ламинираната подова настилка е доста хлъзгава. В последно време, обаче, производителите на ламинат се фокусират върху изработката на противоплъзгащи се слоеве. Също така, ламинатът е склонен към производството на статично електричество, макар че това може лесно да се предотврати, просто като се поддържа чист.