Ламиниран паркет – какво знаем за него

Ламиниран паркет 1

Една от най-масово използваните подови настилки в България се казва ламиниран паркет или познат още като – ламинат. Тази настилка е изключително популярна както със своите технологични характеристики, така и със своята рентабилност, която обуславя и огромното й разпространение в страната.

Без значение дали живеете в София, Варна, Пловдив, Бургас или друг голям или малък град в страната, ако ви предстои подмяна на подовата настилка във вашия дом, изборът на ламинат се оказва едно подходящо и изгодно решение, което със сигурност си струва вашето задълбочено внимание.

Благодарение на своя дизайн, ще можете да задоволите изискванията към интериора на дома. Разнообразието е изключително голямо и така ще създадете по-лесно своето кътче на домашен уют и спокойствие.

Ламинирания паркет е твърда настилка, която може да се състои от един или няколко слоя пресован материал. Той се състои от 95% дървесина, импрегнирана със специална смола меламин.

В основата на ламината е HDF плоскост (High Density Fibreboard), върху нея се добавя пресована цветна хартия, на която всъщност се дължи и богатата гама от цветове и дизайн. Върху хартията се поставя и защитното покритие от меламин, а под HDF плоскостта се поставя фурнир. Неговата цел е да балансира и улесни монтажа на ламината.

Характеристики на качествения ламиниран паркет

  1. Лесен е за поддръжка
  2. Износоустойчив
  3. Бърз и лесен монтаж
  4. Широка цветова гама
  5. Възможност за водоустойчивост

Използването на ламиниран паркет предоставя високо ниво на гъвкавост за всяко домакинство, което търси баланс между разумна цена и отлично качество при избор на надеждна подова настилка. Високият му процент на еластичност и влагоустойчивост ви спестяват тревогите от подуване при дори по-висока влажност от нормалното в стаята.

Той е изключително издръжлив и няма да имате трудности с поддръжката му особено, ако имате домашен любимец. Ноктите му няма да са вече проблем за вашия под.

Що се отнася за поддръжката не ви е необходимо нищо друго освен да го забърсвате с влажен парцал, което спестява много време на всяка домакиня.

Ако сте решили да се възползвате от удобството на качествения ламинират паркет, то добре е да сте запознати и с различните видове ламинат. Какво имаме в предвид. Уточнете си за какво помещение ще използвате тази настилка. Това е важно заради интензивността, с която ще натоварвате вашия под.

Съществуват различни видове ламинат разделени на класове според дебелината им. Основната ни препоръка е да се ориентирате към по-висок клас ламинат, ако ще го поставите в помещенията, в които прекарвате основната част от времето в дома си. Така си гарантирате, че вашия под ще запази качествата и характеристиките си за дълъг период от време.

Вашият коментар