Какво да изберем – естествен паркет или ламинат

естествен паркет или ламинат

Много от нас, докато са в процес на обзавеждане на дома си, са изправени пред не лесната задача да изберат вида подова настилка. Това, както и сами знаете, изисква познания, свързани със спецификациите на материалите.

Най-често дилемата касае естествен паркет или ламинат. Това са двата най-разпространени и предпочитани материали.

Днес ще разгледаме всеки от тях, ще посочим плюсовете и минусите му и силно се надяваме, че това ще ви помогне да вземете правилно решение, свързано с избора.

Какво представлява ламинираният паркет и какви са неговите качества

Това е многопластова синтетична настилка. Няколко са слоевете, участващи в процеса на изработката й. Благодарение на специалните лепила, които играят ролята на спойка между отделните слоеве, материалът е много по-здрав и устойчив.

Ето и някои от предимствата на подовата настилка, с които да сте запознати:

  • Разнообразие от декори и цветове;

Независимо какви са предпочитанията ви и какъв материал искате да вкарате в дома си, то залагайки на ламиниран паркет, винаги можете да получите точно онзи краен резултат, който искате. На пазара се предлага имитация на камък и всякакви видове дървесина.

  • Много по-ниска цена, в сравнение с естествената дървесина;

Цената е значително по-ниска и това всъщност е една от причините този материал да бъде толкова предпочитан.

  • Монтаж, който не се нуждае от специалист;

Дори да нямате никакви задълбочени познания в света на ремонтните дейности, няма да ви затрудни поставянето на подовата настилка.

  • Поддържа се лесно;

Това е като награда за съвременните домакини, които не разполагат с почти никакво свободно време. Имате възможността да се справите с почистването и хигиенизирането, без да прилагате някакъв специален метод, препарат или уред.

  • Висока устойчивост на влага;

Това е поредно негово качество, което няма как да не споменем. Твърде много са предимствата, заради които наистина си струва да инвестирате в покупка на ламиниран паркет.

Естествен паркет и какво представлява той

Тази подова настилка се дели основно на два вида – трислоен и масивен паркет. Разбира се, той също си има своите предимства, заради които наистина си струва да го предпочетете. Друг е въпросът, че цената му е сравнително по-висока и това всъщност е причината потребителите да предпочетат по-бюджетното решение, а именно ламинат.

Що се отнася до предимствата му, те са редица. Ето и някои от тях, които е добре да знаете, ако се намирате на кръстопът, свързан с избора на подова настилка:

  • Дълготрайност;

Животът на естествения паркет е доказано по-дълъг от този на ламината.

  • Екологичност;

Тази подова настилка е изцяло екологична и в състава и не присъстват никакви примеси.

  • Уникален дизайн;

Заради естествените материали, дизайнът няма аналог. Шарките са уникални и това успява категорично да прикове погледите право към себе си. Обзавеждайки дома си с този материал, вие несъмнено ще постигнете точно онова магическо излъчване, което искате.

Пожелаваме ви приятно пазаруване и избор на качествена настилка, с която да поставите завършващ щрих във всяко помещение!