Каква подова настилка да изберем

Избор за настилка

Този въпрос си го задаваме при нанасяне в ново жилище или ако не се налага да сменяме настилката в дома си.

Как да се ориентираме сред това голямо разнообразие от настилки на пазара? Всички те имат своите предимства и недостатъци, които трябва да отчетем. Един много важен фактор е и сумата, която сме си предвидили за тази цел.

Много важно е да си заделите и средства за изравняване на пода преди сложите новата настилка. Това ще ви спести много главоболия в бъдеще и ще намали значително възможните повреди по избраната настилка.

Можем да разделим настилките най-общо казано в три групи.

Твърди

Тук спадат масивните дървени настилки, мрамор, теракот, гранит, керамика. Те имат относително постоянни характеристики и запазват вида си дълго време непокътнат.

Настилки устойчиви на износване

В тази група можем да отнесем ламината, винила, корка и гума. Те много често се използват в комбинация с килими или плачета, за създаване на повече уют в дома.

Меки настилки

Несъмнено става въпрос за мокет, килим, различни плачета и черги. От тях има огромно разнообразие от модели и материали, с които са направени. Ще срещнете някои добри изпълнения от високо качество, но не малко са и тези с не чак толкова добри характеристики. За съжаление винаги остава и проблема с почистването им, защото не всеки обича да се занимава с изпиране на мокети.

И при трита вида настилки има голямо разнообразие от качество и видове. Цената им може да варира много според изработката им.

Благодарение на силно развиващата се индустрия на пазара ще откриете различни цветове и форми, които да задоволят всеки ваш каприз по отношение на интериорните решения за дома ви.

Избора на настилка зависи най-вече от помещението, на което ще я поставите. В банята никак няма да е удачно да има ламинат, заради слабата му водоустойчивост.

В хола ви не е задължително да поставяте теракот или мрамор, като има много други дървени и имитиращи дърво настилки, които ще създадат повече уют и топлина.

Всичко зависи от предпочитанията и възможностите ви. Има няколко основни неща, които да запомните:

  •  Белия и светъл под се цапа много лесно и понякога остават петна по него.
  • За антрето и кухнята са подходящи настилки с геометрични фигури.
  • Бледите цветове не са за предпочитане, когато ще покривате големи площи.
  • Тъмните настилки абсорбират светлина, докато светлите я отразяват, много е важно да го вземете е предвид, за да съчетаете целия интериор в саята.
  • Добре е да комбинирате няколко настилки. Като пример ще ви дадем ламинат с красиво плаче върху него.
  •  Много добре ще изглежда да направите стъпаловиден вашия под. Така ще изглежда по-разчупено и интересно.